08.12.2006.

Dugi post o danu kada sam zaboravila slušalice

Nemogu se pohvaliti osobinom "people person". Nisam neki stručnjak u u neobaveznom ćaskanju sa ljudima koje skoro i ne poznajem. Zato kuda god krenem sa sobom nosim muziku i knjigu te se isključim iz vanjskog svijeta za vrijeme voženje u gradskom saobraćaju ili tokom solo šetnje gradom.

Danas sam na frku izašla iz kuće i dok sam žurnim korakom išla do stanice, prekopavala sam svoju, uvijek neurednu torbu u potrazi za svojim divnim slušalicam za mp3 player.

Kada sam ušla u tramvaj i sjela, sa užasom i nevjericom, konstatovala sam da su slušalice ostale vjerovatno na ormariću za cipele. Štivo nisam imala jer sam namjeravala kupiti Klik usput, ali vremena nije bilo.

Kad na sljedećoj stanici grom i pakao. Kao da se čitav univerzum okrenuo protiv mene. Ušao je lik koji radi samnom i k tome praaavo mi ide na živce . Mogla bi opisati zašto, ali poučena ranijim (lošim) blog-iskustvima, taj dio ću preskočiti.

*samo da me ne vidi, samo da me ne vidi.....*

Ugledao me, razvukao usne u osmjeh i dok se spoštao da sjedne pored mene specifičnim tonom glasa rekao je (da ne kažem urliknuo): "Dobar, tiii!, Kak'a si mi?"

And now the weather
- nema magle danas, baš je lijep dan, a mi moramo raditi
- Pa eto, vrijeme i nije baš čemu. (Umjesto da zašutim tu i pokušam konverzaciju ubiti u startu, pravim početničku grešku) Za mene će dan biti lijep tek negdje krajem marta.
- Jel' to ne voliš zimu? Jo, meni je zima, jarane, ekstra pravo...
- (ja šutim)
- Skijaš li?
- Ne
- Pa ocam' tebi onda zima dođe ko prav crnjak.
- Aha
- Jo jes' vi'dla što je XXY skrh'o auto.
- ?!
- Ma onu novu oktaviju, crnu!
- a?!?!?!
- Ma kao ne znaš ko je on...  plavi onaj lik, vazda ima onu narandžastu traku oko vrata.
- Ahaaaa... (naravno i dalje blage veze nemam ko je lik)
- Sreća pa je kasko...
- Baš sreća

I tu je on do naše stanice ispričao šta mu je bilo sa hladnjakom, kako se nesreća desila... a ja sam samo klimala glavom i vikala jes, jes...

Extra, extra... Read all about it
Kada smo izašli iz tramvaja, ja sam rekla da ću preći na drugu stranu da kupim cigare. A on je otišao svojim putem.

- Dobar dan, jel imate novi Klik?
- Prodao se
- Dobar dan, jel imate novi Klik?
- Šta?!
- Klik, onaj hrvatski magazin.
- Ne držimo to.


Otišla sam na posao bez štiva.

Šta na poslu čitati u trenucima dosade. Riješenje... Avaz. Naime, to su novine koje već godinu dana dobivam svaki dan, no još uvijek nisam prokužila zašto, jer ih rijetko kada otvorim. Elem, uzmem ja da prelistam novine i da vidim šta se novo lagalo, preuveličalo... I dođem tako do rubrike jet set. I da vidimo tu... Điboni i koncert, Dubioza na turneji (klap-klap)...

Grupa "Regina" pred sarajevskom publikom.


I poslije tog naslova zatvorim novine i sjednem za ovaj blog editor.  Već neko vrijeme svaki put kada vidim "novi spot" za pjesmu "ljubav nije za nas" osjetim potrebu da sjednem za kompjuter i naserm se o Regini i ovoj našoj "rock sceni". Ali nikada taj računar nije bio u blizini.

Muzički sam odgajana pod palicom mog 7 godina starijeg brata tako da sam u prvom razredu osnovne pjevušila pjesmu Sultans of Swing. To je uglavnom bilo nerazgovjetno mumljanje koje je završavalo glasnim razgovjetnim (i netačnim)  krajem "we are the sultans of swing"Stara slava, svaka joj dala (recycle bin)

Pošto sam već ovo razvukla, samo ću ukrtako o regini.


Dakle, Regina se vraća. Nemam ništa protiv, nek se omladina zabavlja. Međutim prva pjesma je nova obrada ranije obrađene pjesme Bijelog Dugmeta. Naravno... ta je pjesma bezvremanski hit iz vremna kada je Dugme  valjalo.

Moje neko genaralno mišljenje o obradama je da su jaaako glupe. Pogotovo kada se uzmu neke odlične pjesme, bezvremenske pjesme. Obrade su razlog zbog kojeg sam prestala poštovati Masima, koji mi je do predzadnjeg-zadnjeg albuma bio praaavo kul. Nešto kao David Bowie sa ovih prostora.Druga pjesma koja se (ne)davno pojavila je "Ljubav nije za nas". Otpjevao ju je sa zgodnom curom iz Makedonije, Elenom Risteskom. Tako da su osigurali vrćenje spota i u Mk.

Ustvari nemam ništa pametno za reći. Možda sam totalno u krivu što se tiče svega. Možda ovaj novi album Regine bude maestralan. Možda će Davor nakon propalog Punkta i malo znanog Gruntibugli-a napokon "ubosti zrno".

Ubode me u oko. U tekstu o Đibinom koncert ima poseban okvir koji kaže 'vako:

Poklon za par iz publike
Gibonni je priredio i iznenađenje za mladi par iz publike, koji je pozvao na binu i uručio im mašinu za pranje posluđa

LINKZ

MEJL

BLOGZ

JEDI-JEDI-JEDI
43001